Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
  • MENU
  • Inloggen
  • MIJN WINKELMANDJE    0
  • NL NL
    • NL NL
    • FR FR

Pan trekt krom, hoe voorkomen?

BergHOFF Benelux

Gepubliceerd op 26 december 2022

Pan trekt krom, hoe voorkomen?

Kook niet op vol vermogen!
Een belangrijke oorzaak van kromgetrokken pannen is dat ze op vol vermogen zijn opgewarmd of gebruikt. De grote hitte zorgt er voor dat de pan vervormt. Zeker als de kook- of koekenpan nog geen ingrediënten of water bevat, is de kans groot dat de bodem van de pan bol komt te staan. Warm een pan dus niet leeg op, op vol vermogen. Een pan die leeg op de warmtebron staat wordt namelijk ver boven de 300 graden. Gebruik je pannen daarom altijd op een laag tot middelhoog vuur (zelfs om water te koken). Een laag tot middelhoog vuur biedt de beste kookresultaten. Een hoog vuur kan je pannen beschadigen. Gebruik enkel een hoog vuur om vloeistoffen te laten in koken. Gebruik een middelhoog tot hoog vuur om te wokken, te roerbakken en te bakken. Gebruik een laag vuur om voedsel op te warmen, te laten sudderen of delicate sauzen te bereiden. Geduld is het sleutelwoord bij koken.


Eerst afkoelen, dan afwassen
Dan zijn er nog temperatuurveranderingen die invloed hebben op het metaal. Hoewel niet elk materiaal hetzelfde reageert, kan het voorkomen dat een pan bij een extreme temperatuurverandering kromtrekt. Een voorbeeld hiervan is het in de voorgaande paragraaf genoemde plotselinge extreme hitte bij koken op vol vermogen. Maar ook warm naar koud speelt een rol. Als je een hete pan direct onder de koude kraan afspoelt is de kans groot dat het metaal hier op reageert en vervormt. Laat de pannen afkoelen voordat je ze afspoelt of afwast om te voorkomen dat ze krom trekken door de extreme temperatuurverandering. Vermijd extreme temperatuurveranderingen.

Probleem van kromtrekken en kookvlak niet meer raken:
Een bodem van een pot of pan is opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Dat is vaak nodig om toepasbaar te zijn op inductie en om de conductiviteit van de pan te verhogen. 

Wanneer men een pan gaat verhitten, gaat het materiaal uitzetten.

Echter elk van die verschillende materialen heeft een verschillende uitzettingscoëfficiënt,  waardoor het ene materiaal sneller of trager gaat uitzetten dan het andere materiaal.

Bijgevolg gaat een bodem van een pot of pan, altijd een beetje uitzetten in één bepaalde richting.

Vandaar dat de pan in productie altijd een zeker concaviteit (voorbuiging naar binnen toe) meekrijgt. 

Gaat nu bij het opwarmen de pan verder concave doorbuigen naar binnen toe, is er niks aan de hand. Dat is normaal en niet te vermijden.

Naar buiten toe, mag ze doorbuigen, maar nooit convex worden, waardoor de pan zou gaan ronddraaien op zijn middelpunt. 

Men moet begrijpen dat inductie koken verschillend is van traditioneel koken.   

Inductie verhit het materiaal onmiddellijk van binnenuit, waardoor de temperatuur zeer snel oploopt. 

Elk materiaal komt onder zeer grote stress en die neemt alleen maar toe hoe hoger het kooklevel wordt gezet en dus hoe hoger de temperatuur.

Als men de opwarming op inductie start op medium level, heeft elk materiaal zijn tijd om zich aan de verhoogde temp. aan te passen. Dit voorkomt ongecontroleerd verbuigen naar convexe toestanden. 


M.a.w. Is het “kromtrekken” eerder concave dan is er niets aan de hand; dit is normaal.

Is het eerder naar de convexe kant dan kan het zijn door frequent te snel te hoog op te warmen, hierdoor lijdt de bodem elke keer, dan kan er ook water in lopen wat bij opwarming resulteert in stoom en hierdoor nog meer spanning op de bodem geeft


Metaal reageert op temperatuurverandering
Pannen worden gemaakt van verschillende soorten metaal, denk hierbij aan gietijzer, roestvrij staal en aluminium. Elke metaal reageert anders bij gebruik op een directe warmtebron als gas, elektrisch, halogeen of inductie. De meeste pannen trekken bij gebruik een klein beetje krom. Zowel gietijzer, rvs, aluminium hebben bijvoorbeeld de neiging om uit te zetten of juist te krimpen bij een temperatuurverandering. Bij het ene materiaal is dat effect sterker dan het andere, mede afhankelijk van de dikte, de gelaagdheid, de combinatie van verschillende metalen in de bodem van de pan en de mate waarin het metaal tijdens de productie bewerkt is.


Gebruik op een andere warmtebron na gebruik op gas
Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat of de warmteoverdracht bij elektrisch / keramisch of halogeen niet optimaal is. Er is een redelijke kans dat je pan na het wisselen van de ene warmtebron naar de andere krom trekt of bol komt te staan. 

Bij elk product zit in de verpakking een handleiding en deze is ook online beschikbaar, deze staat steeds bij het artikel op de site berghoff-belgium.be

Heb je toch nog vragen hieromtrent, neem gerust contact op met onze klanten dienst

Meer berichten