Gratis geschenk v.a. €30 en gratis levering v.a. €50 in Benelux!
  • MENU
  • Inloggen
  • MIJN WINKELMANDJE    0
  • NL NL
    • NL NL
    • FR FR

FAQ


Koken op inductie

1.    Mijn kookpot werkt niet op inductie ondanks dat aangegeven wordt dat hij inductiegeschikt is?


Koken op inductie is een manier van koken die verschilt van de traditionele kookwijzen via elektrisch koken (zoals vitro-keramisch, halogeen, traditioneel elektrisch) of via gas. Er wordt bij inductiekoken via magnetisme een inductiestroom opgewekt die binnenin de kookpot de polarisatie van de atoomstructuur van het ferromagnetisch materiaal zeer snel doet wisselen. Dit snel wisselen van de polarisatie gaat in het bodemmateriaal energie opwekken en die energie zet zich om in warmte.

De eigenlijke warmte komt dus niet van je inductieplaat zelf, maar rechtstreeks vanuit je pot of pan, opgewekt door de inductiestroom uit je kookplaat. Dat betekent dat de bodem van je kookpot, ferromagnetisch materiaal moet bevatten.

Of kookpotten werken op inductie kan je makkelijk testen door een magneet op de bodem te zetten. Wanneer die magneet zich vrij sterk vastzet op de bodem is de kookpot geschikt voor inductie.

BergHOFF draagt de intentie uit om al zijn kookpotten en pannen inductiegeschikt te maken. Dat betekent dat elke pot voorzien is van een ferromagnetische bodem die inductiekoken mogelijk maakt.

Een ferromagnetische bodem is echter niet de enige vereiste om je kookpotten op inductie te laten functioneren. Er is ook nog de inductiekookplaat zelf die voldoende compatibiliteit voor zulke potten moet toelaten. Die kookplaten zijn onderhevig aan vastgelegde veiligheidsnormen die bepalen dat inductiekookplaten kookpotten moeten herkennen, zodat het inductieproces NIET opstart wanneer bijvoorbeeld onbedoeld een mes, of ander magnetisch materiaal op de kookzone terechtkomt. Dat zou inderdaad tot rampen kunnen leiden.

Helaas is er niet vastgelegd door wet of norm hoe de fabrikanten die herkenbaarheid van potten en de blokkage van andere magnetische materialen precies moet garanderen. GEVOLG: elke fabrikant en elk type kookplaat heeft zijn eigen herkenningssysteem, en zijn eigen veiligheidssysteem.

Die verscheidenheid onder de herkenningssystemen bij inductiekookplaten maakt ook dat door toevalligheden sommige pannen, minder of niet reageren op die specifieke kookplaat.

Hou ook zeker rekening met de grootte van je kookpotten. Zet een kookpot van 16 cm dus niet op een grotere kookzone van je inductiekookplaat, maar kies voor een zone die ongeveer even groot is als de pot die je erop wil zetten. Hanteer hiervoor altijd de diameter van de onderkant van de kookpot en niet te bovenzijde.

2.    Mijn inductiekookplaat maakt een geluid tijdens het koken. Is dit normaal?


Bij het koken op inductiekookvlakken kunnen er inderdaad geluiden optreden. Dit is omdat de metalen onderdelen in de bodem van de pot uit meerdere lagen bestaan en trillen. Dit verschilt van pot tot pot en vermindert vaak na enkele minuten koken.

Enkele geluiden zijn eigen aan de technologie, andere geluiden kunnen veroorzaakt worden door de potten. Hieronder een overzicht:

Inductiegerelateerde geluiden

De inductietechnologie is gebaseerd op de eigenschappen van bepaalde metalen als deze worden blootgesteld aan elektromagnetische invloeden. Hierdoor ontstaan zogenoemde wervelstromen, die de moleculen laten trillen. Deze trillingen worden omgezet in hitte. Hierdoor ontstaan geluiden.

Brommen

Brommend geluid als bij een transformator. Dit treedt op als u kookt op een hogere warmte-instelling, en wordt veroorzaakt door de hoeveelheid energie die van de kookplaat naar het kookgerei wordt gestuurd. Het geluid verdwijnt of is zachter als u de kookplaat op een lagere temperatuur instelt.

Knetterend geluid

Dit geluid ontstaat als het kookgerei uit verschillende materiaallagen is gemaakt. Het geluid wordt veroorzaakt door trillingen in de aanraakvlakken van de verschillende materiaallagen. Het is dus afkomstig van het kookgerei en afhankelijk van de kwaliteit en het type voedsel dat wordt bereid.

Fluitend geluid

Dergelijke geluiden treden over het algemeen op bij kookgerei dat is samengesteld uit verschillende materiaallagen en als twee aangrenzende kookplaten gelijktijdig op de maximale instelling worden gebruikt. Het fluitende geluid verdwijnt of is zachter als u de kookplaat op een lagere temperatuur instelt.

Ventilatorgeluid

Om ervoor te zorgen dat de elektronica op de juiste wijze functioneert, mag de temperatuur niet te sterk oplopen. Daarom is de kookplaat voorzien van een ventilator die afhankelijk van de temperatuur op verschillende standen werkt. Nadat de kookplaat is uitgeschakeld, blijft de ventilator doorlopen als de temperatuur nog te hoog is.

 

Onderhoud van je BergHOFF-producten

3.    Hoe onderhoud ik een gietijzeren kookpot?


Bij de eerste ingebruikname

De pan met warm (niet warmer dan 60°C) schoon water reinigen en afdrogen. Niet schoonmaken met agressieve reinigingsmiddelen. De gietijzeren pan opwarmen met een ½ liter schone plantaardige olie gedurende een half uur. Smeer daarna de pan in met zoutloze plantaardige olie.

Gewoon gebruik

Verwarm de pan gedurende 2 minuten op de hoogste stand. Daarna het braadvet of de olie toevoegen. Zet dan het vuur op een lagere stand. Gietijzer heeft de eigenschap de hitte in het materiaal op te bouwen en vast te houden.

Door de hoge temperaturen die in de pan ontstaan kan vet zeer snel verbranden. Verbrande vetten ontwikkelen een teerhars die zich op de bodem verzegelt en op het oppervlak inbrandt. Hierdoor wordt de antiaanbaklaag en de vorming daarvan verstoord en beschadigd.

Let daarom op het soort vet of olie dat wordt gebruikt. Boter en margarine kunnen slechts tot 160°C verhit worden en zullen daarna verbranden. Deze vetten zijn slechts voor een korte kookprocedure geschikt zoals het bakken van een ei, omelet e.d.

Braadvet kan tot 200°C verhit worden en de geharde plantenoliën en vetten zelfs tot 280°C. Gebruik deze oliën voor vlees e.d.

Reinigen

Gebruik voor het reinigen gewoon heet water, niet heter dan 60°C (eiwitten gaan tot een vaste stof stollen en zijn dan moeilijk te verwijderen). Let op: vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en de vaatwasser. Na het schoonmaken de pan insmeren met olie.

Onderhoud

  • Plaats de gietijzeren kookpot nooit in de vaatwasser. Was uw gietijzeren kookpot af met warm water en een klein beetje afwasmiddel, spoel goed na en droog zorgvuldig af.
  • Kook altijd op een laag of matig vuur (om dicht te schroeien), zodat de etenswaren niet aanzetten.
  • Vermijd te grote temperatuurverschillen.
  • Controleer of er genoeg kookvocht is bij het sudderen.
  • Bij roestvlekjes (indien niet voldoende gedroogd na gebruik) of om roest te voorkomen kan u best de rand van de kookpot en het deksel op regelmatige basis invetten met een huishoudolie. Met behulp van keukenpapier eenvoudig aan te brengen, plaats de kookpot daarna in de oven, een uur op 150 graden, en laat afkoelen. De poriën zijn nu terug afgedekt.

 

4.    Help, mijn gietijzeren pan is aan het roesten!


Als je pan aan het roesten is, kan een azijnbad hem redden. Meng witte azijn in gelijke delen met water en dompel de pan onder. Check regelmatig of de roest makkelijk te verwijderen is, want als je de pan te lang in de azijn laat liggen kan dat schadelijk zijn voor het oppervlak.

Normaal is het niet zo’n goed idee om de pan te schrobben met water en zeep, maar in dit geval maken we een uitzondering. Gebruik een milde zeep en warm water om de pan goed schoon te krijgen. Belangrijk: droog de pan onmiddellijk als je klaar bent. Anders is de roest in no time weer terug.

Tijd om de coating aan te brengen. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bedek een bakplaat met aluminiumfolie en plaats onder in de oven. Wrijf de pan helemaal in met een plantaardige olie en plaats hem, met de kant waarmee je bakt, op de bakplaat. Laat de gietijzeren pan een uur in de oven staan. Wacht daarna drie kwartier voor je hem gebruikt.

Voorkomen is beter dan genezen.

Daarom is het aan te raden je pan zorgvuldig droog te maken na gebruik, en vervolgens goed in te vetten met olie. Als je meerdere pannen op elkaar stapelt, kun je wat vellen keukenpapier ertussen plaatsen om krassen te voorkomen.

5.    Hoe gebruik ik een antikleefpan?


Bij het gebruik van een antikleefpan kan je best een aantal regels in acht houden. Zo ondervind je het langst plezier van je nieuwe pan! We sommen de belangrijkste even voor je op:

  • De stand van het vuur is heel belangrijk. We raden een lage tot middelhoge hittestand aan. De antikleeflaag geleidt warmte beter, waardoor sommige gerechten sneller zullen bakken.
  • We raden het gebruik van olie of boter aan. Gebruik daarbij olie of boter met een hoog verbrandingspunt, zoals geraffineerde olijfolie, arachideolie (pindaolie) of (geklaarde) boter. Gebruik geen extravierge olijfolie of oliesprays omdat deze zeer snel verbranden en een verbrande laag achterlaten op de antikleeflaag waardoor deze niet meer optimaal presteert.
  • Laat nooit een lege pan op een brandend vuur staan. Deze geraakt door de geleiding immers veel te snel oververhit!
  • Gebruik geen metalen tools in kookgerei met antikleeflagen. Plastic, rubberen of houten tools zijn aangeraden om de levensduur van de antikleeflaag te verlengen.
  • Snijd geen eten in de pan.
  • Laat de pan op natuurlijke wijze afkoelen alvorens deze te reinigen. Spoel hem dus zeker niet af met koud water onder de kraan.
  • We raden aan om de pan te reinigen met een zachte doek of spons in warm zeepsop. Zorg ervoor dat de pan grondig proper is alvorens hem opnieuw te gebruiken. Zo kunnen vet- of etensresten niet verder aanbranden. Gebruik geen (groene) schuursponsjes omdat deze de antiaanbaklaag aantasten bij herhaald gebruik.
  • Door uw pannen samen met andere metalen objecten op te bergen kunnen er krassen ontstaan of kunnen de randen en het oppervlak van de antiaanbaklaag aangetast worden. Wees daarom steeds voorzichtig bij het opbergen van antikleefpannen en plaats geen metalen deksels met scherpe randen in de pannen.
  • Wenst u antikleefpannen in elkaar te plaatsen, maak dan gebruik van panbeschermers.

6.    Mijn antikleefpan vertoont lichte strepen en/of sporen, heeft dit een invloed op de eigenschappen van het product?


Door het gebruik kunnen er lichte strepen en schuursporen ontstaan, maar deze hebben geen invloed op de antikleefeigenschappen van de antikleeflaag. Messen, kloppers en alle snijdende keukengerei moeten worden vermeden. Snij voedingsmiddelen nooit rechtstreeks in de pan.

 

7.    Hoe verwijder ik een productsticker uit mijn antikleefpan?


De oplossing is eigenlijk heel simpel. Doe een klein beetje olijfolie in je pan, verwarm lichtjes en gewoon wegvegen met keukenrol.

 

8.    Wat is het verschil tussen een kleefpan en een antikleefpan?


De benaming zegt eigenlijk genoeg:

Voor bereidingen die hoge temperaturen vragen zoals het dichtschroeien van vlees of het perfect goudbruin & krokant aanbakken van andere ingrediënten, kiezen we steevast voor een kleefpan. De aanbaksels van een kleefpan worden bijvoorbeeld vaak gebruikt als basis voor een bijhorende saus.

Met een kleefpan krijg je de beste karamellisatie en korstvorming. Mits het gebruik van wat extra vetstof is het ook mogelijk om delicatere producten te bakken. Dit laatste vergt echter wat meer oefening.

Een antikleefpan doet uiteindelijk het tegenovergestelde: het zorgt ervoor dat je producten niet aan de pan kleven. Met dit soort pannen krijg je dus over het algemeen geen mooie korstvorming op je product.

9.    Welke soort antikleeflaag gebruikt BergHOFF?


De pannen met antikleeflaag bevatten meestal een Fernogreen-coating. Dit is een zeer sterke meerlaagse antikleeflaag die een aanzienlijk hogere slijtvastheid heeft in vergelijking met een eenvoudige low-cost coating. De FernoGreen-coating heeft uitstekende antikleefeigenschappen en draagt bij tot een gezonde en milieuvriendelijke levensstijl aangezien hij niet alleen ecologisch is, maar ook uiterst geschikt is voor vetarm koken. 

De recycleerbare FernoGreen-coating bevat noch PFOA (perfluoroctaanzuur, een niet-afbreekbare stof die ervan verdacht wordt kankerverwekkend te zijn), noch lood of cadmium. Bovendien verlengt de versterkte meerlaagse constructie de levensduur van het kookgerei zodat het niet zo vaak hoeft te worden vervangen. De coating zorgt er daarenboven voor dat de potten en pannen gemakkelijk te reinigen zijn zodat er geen agressieve schoonmaakmiddelen en grote hoeveelheden water nodig zijn om ze af te wassen. 

Wanneer kookgerei is uitgerust met een FernoGreen-coating, is het eenvoudig om er een gezonde maaltijd mee te bereiden met weinig of geen vet, dankzij de uitstekende antikleefeigenschappen die ervoor zorgen dat het eten niet aan de pot of pan kleeft. Het is dus niet nodig om een grote hoeveelheid boter te gebruiken om het kookgerei in te vetten. Voeg gewoon een beetje olie of boter toe alvorens het kookgerei op te warmen zodat het voedsel beter bruint en een iets rijkere smaak krijgt.


10.    Wat is de gemiddelde levensduur van een antikleefpan?

Drie tot vijf jaar is zowat de gemiddelde levensduur van een antikleefpan, uiteraard afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, hoe deze wordt gebruikt en onderhouden. 

De antikleeflaag kan na een tijd gebruik een beetje “bruinig” worden. De bruine schijn van de laag is op zich geen probleem – die is het gevolg van het bakken met olijfolie of boter, maar doet in principe niks af van de kwaliteiten van de pan. Als eten er begint in aan te bakken verliest ze echter wel haar functie.


Wat je beter niet doet:

De pan te heet laten worden. Bak het niet te bruin! Een antikleefpan is eigenlijk gemaakt om eiwitrijke of gepaneerde voeding te bakken op een matig vuurtje. Dat kan vaak zelfs zonder vetstof. Om bijvoorbeeld vlees te bruinen is ze niet geschikt. Daarvoor moet de pan veel te heet worden en dat is de belangrijkste reden waarom de antiaanbaklaag het begeeft.

  • De pan afwassen in de vaatwas. Zelfs als de fabrikant beweert dat je pan bestand is tegen de vaatwasser, was je ze toch beter met de hand af (zacht sponsje, water, wat detergent). Vooral 3-in-1-tabletten kunnen de levensduur van je pan flink verkorten.
  • Te veel vet gebruiken: als je bij elke bakbeurt vetstof gebruikt zullen de achtergebleven vetlaagjes in de pan in de anti-aanbaklaag branden en zal het eten in de pan toch beginnen aanbakken.
  • Krassen met harde (metalen) voorwerpen of schuren met de harde kant van het sponsje. Een putje of een krasje hier of daar is op zich niet zo’n groot probleem, maar als je merkt dat de laag errond loskomt, stop dan meteen met je pan te gebruiken. 

11. Mag een pan met antikleeflaag in de vaatwasser?

Vaatwasser veroorzaakt slijtage anti-aanbaklaag

Bij heel veel mensen is hun goede koekenpan na een half jaartje gebruiken versleten. Hoe komt dat? In veel gevallen wordt die slijtage niet veroorzaakt omdat ze de bodem met harde voorwerpen als vorken, messen, spatels, etc. raken. Nee, de slijtage wordt veroorzaakt door het apparaat dat je heel erg veel (afwas)werk uit handen neemt: de vaatwasser!

De anti-aanbaklaag slijt in vaatwassers relatief sneller dan met de handafwassen omdat in het apparaat relatief agressieve reinigingsmiddelen gebruikt worden (vooral de tabletten). De vaatwastablet moet namelijk al het vuil oplossen, van vet tot hardnekkige eiwitten. De agressieve elementen kunnen beschadigingen veroorzaken aan pannen. Daarnaast maakt een vaatwasser de vaat op hoge temperatuur schoon (+65-75 graden) en droog (heet water of lucht). Antiaanbaklagen verliezen daardoor snel hun antiaanbak eigenschappen en bakken sneller aan. Naast dat het oppervlak ruwer wordt door de reinigingsmiddelen en hoge temperatuur zie je ook dat de pannen na verloop van tijd iets doffer worden.

Met de hand afwassen garandeert een langere levensduur, mits je niet te agressieve schoonmaakmiddel en een niet te harde afwasborstel of sponsje gebruikt. Wil je een langere levensduur voor je pan? Was de pan dan met de hand af. Een beetje warm water, een klein druppeltje schoonmaakmiddel en een zachte afwasborstel of een zacht keukensponsje zijn voldoende om de pan in minder dan een minuut weer schoon te hebben. Het is dus helemaal niet nodig om de vaatwasmachine te gebruiken, omdat ze door de anti-aanbaklaag zeer gemakkelijk schoon te maken zijn.

Gelukkig bestaat er ook een geheel natuurlijk schoonmaakmiddel dat net zo effectief is: baking soda! Mix hiervan een kopje met water of olijfolie totdat er een goedje ontstaat dat ongeveer de dikte heeft van tandpasta. Maak met dit mengsel je pan schoon en het hardnekkige vuil zal makkelijk verdwijnen. Het werkt zelfs bij ingebrande vetvlekken!

Ook een ‘cleaning cocktail’ kan helpen om je pan weer helemaal schoon te krijgen. Meng hiervoor een half kopje azijn en anderhalf kopje water in je anti-aanbakpan. Zet de pan op middelhoog vuur en laat het mengsel 5 tot 10 minuten koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het goedje afkoelen. Was de pan vervolgens met warm water, een mild afwasmiddel en een microvezeldoekje. Je pan zal er weer als nieuw uitzien!


12. Hoe maak ik mijn aluminium pan schoon?


Het is belangrijk dat je je aluminium pannen regelmatig schoonmaakt. Op de meeste aluminium voorwerpen kan een opeenstapeling van aluminiumoxide – een vorm van roest – ontstaan, wat het materiaal kan aantasten.

Het schoonmaken van aluminium gaat het best met een natuurlijk zuur. Denk hierbij aan schoonmaakazijn of water met een beetje citroen. Breng het schoonmaakmiddel altijd met een vochtige doek aan, een (schuur)sponsje is vaak te agressief en kan krassen maken op je aluminium oppervlak.

Hoe ga je het best te werk?

  • Meng één eetlepel van het schoonmaakmiddel met één liter water. Zorg ervoor dat er voldoende vloeistof in de pan zit.
  • Ze de pan met de vloeistof op het vuur en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat ongeveer 10 minuten doorkoken.
  • Als het goed zit, is een eventuele verkleuring hierna verdwenen.

13. Help, mijn product uit silicone heeft een geurtje. Kan ik dit nog verwijderen?


Het kan wel eens voorkomen dat je product uit siliconen voedingsgeuren van tijdens het koken of afwassen opneemt. Deze geuren zijn over het algemeen makkelijk te verwijderen met enkele eenvoudige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes.

Uitkoken met azijn

Zet een pot water op het vuur en voeg er 2 kopjes azijn aan toe. Van zodra het water kookt kan je de silicone in het water leggen. Laat een 10-tal minuutjes koken en haal daarna uit het water (let op: doe dit met een tang, of giet het uit in een vergiet).

Spoel daarna af met water en laat drogen aan de lucht.

Baking soda

Neem een kommetje en giet er een laag baking soda (kan je ook vinden onder de naam natriumbicarbonaat) in. Voeg daarna systematisch wat water bij tot je een dikke brei hebt. Smeer hiermee de silicone in en laat de brei even opdrogen. Van zodra deze opgedroogd is (1 à 2 uur), spoel je de brei af met warm water en laat je het siliconen product opdrogen aan de lucht. Et voilà, geurtjes weg!

 

14. Mijn pan trekt krom en/of is bol komen te staan. Is dit normaal?


De meest voorkomende oorzaak voor kromgetrokken pannen is dat ze vaak te warm zijn geworden tijdens gebruik. Grote hittebronnen zorgen er namelijk voor dat de pan vervormt.

Kook niet op vol vermogen!

Een oorzaak van kromgetrokken pannen is dat ze op vol vermogen zijn opgewarmd of gebruikt. De grote hitte zorgt ervoor dat de pan vervormt. Zeker als de kook- of koekenpan nog geen ingrediënten of water bevat, is de kans groot dat de bodem van de pan bol komt te staan. 

Warm een pan dus niet leeg op, op vol vermogen. Een pan die leeg op de warmtebron staat wordt namelijk ver boven de 300 graden. Gebruik je pannen daarom altijd op een laag tot middelhoog vuur (zelfs om water te koken). 

Eerst afkoelen, dan afwassen

Dan zijn er nog temperatuurveranderingen die invloed hebben op het metaal. Hoewel niet elk materiaal hetzelfde reageert, kan het voorkomen dat een pan bij een extreme temperatuurverandering kromtrekt. Een voorbeeld hiervan is de in de voorgaande paragraaf genoemde plotselinge extreme hitte bij koken op vol vermogen. 

Maar ook warm naar koud speelt een rol. Als je een hete pan direct onder de koude kraan afspoelt is de kans groot dat het metaal hierop reageert en vervormt. Laat de pannen afkoelen voordat je ze afspoelt of afwast om te voorkomen dat ze kromtrekken door de extreme temperatuurverandering. Vermijd extreme temperatuurveranderingen.

 

15. Mijn roestvrijstalen pan is verkleurd, wat kan ik doen?


De eerste stap is om te bekijken welke soort verkleuring je hebt op je roestvrijstalen pan. Afhankelijk hiervan kunnen we bepalen wat de beste oplossing is. Wanneer er ‘hard water’ op je pan terechtkomt ontstaan er kalk-of watervlekken op je pan. Er zitten namelijk mineralen in het water die zullen beslaan waardoor je de vlekken ziet. 

De verkleuring kan op verschillende manieren ontstaan, dit zijn de meest voorkomende: 

Wanneer je een pan gebruikt waar nog aangekoekte resten van de vorige kookbeurt in zitten en je de pan op deze manier weer gaat gebruiken, zullen de voedselresten door de hitte nog meer aan de pan gaan plakken. 

Wanneer jouw pan te lang zonder inhoud op de brander heeft gestaan kan de bodem van de pan aan de buitenkant ook een verkleuring krijgen. Ook de binnenkant van de pan kan door oververhitting verkleuren doordat de pan wordt drooggekookt. Er verschijnt dan meestal een regenboogachtige vlek.


Aangebrande voedselresten

Bevat je pan aangebrande voedselresten? Ga dan als volgt te werk:

  • Week de pan een paar uur in warm water met een mild afwasmiddel.
  • Schrob de etensresten weg met een mild schuursponsje. Gebruik liever geen staalwol of schuurwol, want hiermee beschadig of bekras je de pan.
  • Spoel de pan tenslotte af met wat water en droog deze goed af

Brandvlekken

Brandvlekken ontstaan door het te heet laten worden of droogkoken van de pan. De ideale oplossing hiervoor is om zuiveringszout te gebruiken.

  • Strooi een hoeveelheid zuiveringszout op de bodem van de pan (en aan de buitenkant indien nodig).
  • Wrijf met een zacht doekje of sponsje op de pan om het product goed uit te wrijven.
  • Voeg een kleine hoeveelheid water toe zodat je een ‘pasta’ krijgt. Bij hardnekkige vlekken kan je eventueel nog gebruikmaken van een mild schuurmiddel.
  • Spoel de pan na met water en droog deze goed af.

Watervlekken

Watervlekken kunnen ontstaan door het koken van bepaalde voedingsmiddelen zoals pasta of rijst. Deze vlekken zijn over het algemeen ook zeer eenvoudig te verwijderen. Hiervoor kan je verschillende methoden toepassen:

  • Giet een kleine hoeveelheid bruiswater in de pan
  • Laat het een tijdje weken
  • Spoel vervolgens af en droog goed af met een droge theedoek

Mocht je de voornoemde middelen niet bij de hand hebben, dan kan je de pan ook een tijdje weken in azijn en daarna met een mild afwasmiddel schoonboenen. Zorg er altijd voor dat je de pan goed afdroogt!

 

16. Hoe een bamboe snijplank onderhouden?


De bamboe snijplanken van BergHOFF zijn vooraf geïmpregneerd met een natuurlijke olie en zijn meteen gebruiksklaar, na eerst even te reinigen met wat water en een zacht afwasmiddel.

Reiniging bij herhaaldelijk gebruik:

Opgepast: steek je bamboe snijplank niet in de vaatwasmachine en dompel hem ook niet te lang onder in water. Kortom: voorkom dus dat de bamboe zich verzadigt met vocht. Dat kan bij het uitdrogen resulteren in scheuren in de bamboe. Het is belangrijk om je snijplank altijd goed af te spoelen en onmiddellijk af te drogen. Gewoon afwassen met water en een zacht afwasmiddel is voldoende.

Periodiek onderhoud van de bamboe.

Het vooraf geoliede oppervlakte van de bamboe gaat alle vocht afstoten, en zorgt daardoor voor een veilige en gebruiksvriendelijke snijplank. 

Bij het noodzakelijke reinigen met afwasmiddel gaat deze beschermende oliebehandeling echter langzaam afgebroken worden. Dit herkent men doordat de bamboe blok langzaam verkleurt (lichter van kleur wordt). Dit kan periodiek zeer eenvoudig worden onderhouden door met wat keukenpapier waarop men enkele druppeltjes (olijf)olie of tafelolie heeft aangebracht de plank in te strijken. Gebruik bij voorkeur een minerale olie of een meer standaardolie zoals walnootolie of lijnzaadolie. 

Opgepast, enkele druppeltjes zijn echt wel genoeg, de olie dringt in alle poriën. Mocht er toch wat te veel olie gebruikt zijn, verwijder je best alle overtollige olie met droog keukenpapier tot het gewenste niveau.

 

17. Er ontstaan scheuren in mijn snijplank. Hoe komt dit?


Er zijn twee redenen waarom je snijplank plots scheuren kan vertonen:

  1. Blootstelling aan te grote temperatuurverschillen

Barsten in een houten snijplank ontstaan meestal door het uitzetten en weer inkrimpen van het hout. Dit komt door het gebruik van bijvoorbeeld heet water of andere ingrediënten.

Hout werkt, dat wil zeggen: het zet uit en krimpt. Hoeveel is afhankelijk van de omgeving, de vochtigheid en de temperatuur. Je keuken is op kamertemperatuur en heeft een normale luchtvochtigheid. Wanneer je heet water gaat gebruiken gaat de plank uitzetten. Wanneer deze terug afkoelt krimpt deze weer. Hierdoor krijg je op termijn scheuren in je snijplank.

Was je snijplank daarom af met een lauwwarm, mild sopje. Daarna goed afdrogen zodat indringend water geen kans meer heeft!


  1. Laat je plank niet uitdrogen

Houten snijplanken moeten geolied worden. Na verloop van tijd zal je snijplank lichter van kleur worden, droger en ruwer aanvoelen. Dan is het tijd om je snijplank opnieuw in de olie te zetten. 

Een snijplank met olie insmeren is heel makkelijk. Spray de olie over de plank of druppel er wat olie overheen. Smeer het goed uit met een tissue of keukenpapier. Zorg dat de plank goed vet is en laat de olie een tijdje intrekken. Herhaal dit enkele keren. Zeker als je plank nog nooit ingevet is zal hij veel olie opnemen. Het overtollige laagje kan je weghalen met een stukje keukenpapier.

 

18. Mijn ovenschaal begint te barsten. Kan ik voorkomen dat mijn ovenschaal volledig barst?


Barsten in de ovenschaal kunnen ontstaan door extreme temperatuurverschillen en vallen helaas niet onder garantie.

Door extreme temperatuurwisselingen kan de schaal barsten. Wanneer is dit het geval? Bijvoorbeeld als de schaal net uit de oven komt. Zet de ovenschaal niet meteen op een koud onderblad of in de koelkast. Zorg voor lauwwarme onderzetters en je weet zeker dat je geen barst in de ovenschaal krijgt. Het omgekeerde geldt overigens ook: zet je koude ovenschaal niet meteen in een bloedhete oven maar geef ze even de tijd om op (kamer)temperatuur te komen.

19. Hoe onderhoud ik mijn ovenschalen?


Voor het eerste gebruik

Verwijder alle verpakkingen en etiketten. Was je ovenschaal in een sopje van warm zeepwater, spoel af en droog grondig af met een schone handdoek.

De aardewerken ovenschotels van BergHOFF zijn niet geschikt voor direct gebruik op een kookplaat en zijn enkel geschikt voor gebruik in de oven (tot 260°C) of magnetron. Gebruik altijd ovenwanten of een andere soort van bescherming om de schaal op te tillen.

Hoewel het geëmailleerd oppervlak slijtvast is, raden we aan om houten of synthetisch gereedschap te gebruiken om krassen te voorkomen.

Als je een ingevroren gerecht wil verwarmen of bereiden, laat het dan eerst ontdooien. Plaats vervolgens de schaal in de oven zonder voorverwarmen, zet de oven op de gewenste temperatuur en laat de schaal en de oven tegelijkertijd opwarmen.

 

Reiniging

Laat het aardewerk altijd voldoende afkoelen voordat je het schoonmaakt, dompel een hete schotel nooit onder in koud water!

 

Gebruik ook geen schuursponsjes of agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen. Hardnekkige etensresten of vlekken kunnen worden verwijderd na het weken van de schaal in warm zeepwater (gedurende 10 tot 20 minuten) met een nylon schuursponsje of een spons. De ovenschotel is vaatwasmachinebestendig. Zorg er echter voor dat andere voorwerpen in de vaatwasser het aardewerk niet raken.

Onderhoudstip!

Was de schaal met de hand af en niet in de vaatwasmachine. Dan blijven je ovenschalen van aardewerk gegarandeerd mooi!

 

20. Mijn product is gemaakt van roestvrij staal en toch krijg ik roest. Hoe kan dit?


Om te begrijpen waarom en waardoor er ondanks het predicaat "Rostfrei" of "Roestvast" toch roestvorming kan optreden, moeten we ons eerst even verdiepen in het materiaal…

Belangrijke stoffen in roestvast staal:

  • Chroom of chromium: Al onze bestekken zijn gemaakt van roestvast staal. Een metaallegering mag volgens vastgestelde normen roestvast staal genoemd worden wanneer het percentage chroom in de legering hoger is dan 10,5%. Vanaf dan krijgt de metaallegering een eigenschap waarbij deze onder invloed van zuurstof zelf een beschermend laagje kan vormen dat het metaal beschermt tegen corrosie en roestvorming. Tot een gehalte van 18-21% chroom geldt het volgende: hoe hoger  het gehalte aan chroom, hoe hoger de beschermingsgraad. 
  • Nikkel: Naast chroom zijn er nog andere stoffen die in mindere of meerdere mate beschermend werken tegen roestvorming. Nikkel is daarvan veruit de belangrijkste. Ook hier geldt: hoe hoger het Nikkelgehalte, hoe hoger de beschermingsgraad. Nikkel is verder ook een weekmaker, een eigenschap die nuttig, maar ook soms nadelig kan werken. Voor kookpotten hoor je vaak spreken over 18/10  (+/- 18% chroom & +/- 10% nikkel). Dit is de best mogelijke en bruikbare metaallegering voor kookpotten. Ze maakt de potten super hygiënisch, maakt allerlei vormen mogelijk en met de uitleg hierboven is duidelijk dat dit ook een zeer goede bescherming tegen roestvorming geeft. Voor bestekken echter is deze metaallegering minder bruikbaar. 18/10 kan praktisch alleen toegepast worden op lepels & vorken, voor messen zou dit hoog gehalte aan chroom en zeker het hoog gehalte aan nikkel het metaal te week maken. Messen zouden te snel breken of vervormen. In bestekken wordt nikkel bijgevolg meestal weggelaten en voor de messen moet het chroomgehalte verminderd worden tot +/-12-14%.

Met +/- 18% chroom voor je lepels en vorken en met +/- 13-14% chroom voor de messen zijn bestekken dus zeker nog "Rostfrei" of "Roestvast" en ze zijn zeker nog perfect geschikt voor gebruik. Ze vragen alleen enkele extra aandachtspunten qua onderhoud.

Onderhoud

Tijdens normaal gebruik en wanneer volledig droog weggeborgen, kan er geen corrosie of roestvorming optreden. Dit is een simpele regel, en wanneer strikt toegepast, gaat je bestek jarenlang mee.

Daarom deze vuistregels: 

  • Bestekken reinig je best met de hand met een neutraal afwasproduct. Vermijd afwasproducten op basis van citroenzuur. Die producten zijn agressiever en kunnen de bescherming op langere termijn aantasten.
  • Droog met een droge vaatdoek nauwgezet je bestek onmiddellijk af na de reiniging.
  • Laat bestek nooit in een natte omgeving liggen (nooit ondergedompeld in water laten liggen of weken, nooit vochtig of nat wegbergen, nooit gewoon in lucht laten drogen, …)
  • Men kan de bestekken reinigen met de vaatwasser, maar we raden dit ten stelligste af. Dit om de levensduur van je bestek aanzienlijk te verlengen. Het drogingsproces van de vaatwasser duurt te lang en extra glansproducten worden gebruikt die op langere termijn de bescherming van je bestek wegnemen. Ook de afwasproducten zijn veel agressiever. Conclusie: reinigen in de vaatwasser kan, maar is op eigen risico. Wat zeker is, ook al zie je na de eerste keren weinig of geen verschil met handafwas: de levensduur van je bestek vermindert aanzienlijk in de vaatwasser.

    Vliegroest

    Ondanks goed onderhoud en droge opberging kan er toch nog roest ontstaan. Dit komt meestal door roestafzetting van andere voorwerpen die van een minder beschermende staalsoort zijn gemaakt. Dit fenomeen van roestafzetting noemen we ook " vliegroest". Een goed voorbeeld is wanneer een vochtig aardappelmesje bij in de besteklade wordt gelegd,…

    Vliegroest is ook een algemeen fenomeen bij gebruik in de vaatwasser. Daar raken ook andere metalen voorwerpen met een mindere bescherming het bestek. Deze roest is niet afkomstig van uw bestek, maar wordt door vochtoverdracht afgezet op uw bestek.

    Dit geeft van die typische kleine roestvlekjes die niet onmiddellijk met gewone handafwas te verwijderen zijn. 

    Periodiek onderhoud van vliegroest

    Wanneer je zulke vlekjes ziet verschijnen op je bestek, kunnen deze in eerste instantie geen kwaad. Je moet je bestek hiervoor dus niet dagelijks extra gaan behandelen.

    Toch is periodieke behandeling nodig, want laat je ze gedijen (maanden, jaren), dan gaat de vliegroest zich op die plaatsen invreten, omdat de beschermlaag eronder zich niet zelf kan herstellen door het gebrek aan zuurstof.

    Vliegroest raden we dus aan +/- maandelijks te reinigen met een zachte reinigingscrème (type CIF of CHEMICO). Aanbrengen met een zacht doekje, wrijven (NOOIT SCHUREN) tot vliegroest weg is, grondig spoelen en grondig afdrogen.

     

    21. Waarom is de binnenzijde van mijn inox pan bedekt met kleine, witte vlekjes en hoe kan ik hem schoonmaken?


    Wanneer de pan wordt blootgesteld aan hoge temperaturen kan het zijn dat er kleine, witte kalkvlekjes ontstaan als gevolg van de hardheid van het water. Er kunnen zich ook blauwachtige cirkels vormen die te wijten zijn aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals pasta en rijst. Deze vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd door de pan met een zacht doekje, dat geweekt is in citroensap, witte azijn of een speciaal schoonmaakmiddel voor inox, schoon te wrijven.

     

     

    Messen

    22. Waarvoor dient een keramisch mes?


    Keramische messen zijn de ideale messen voor het snijden van fruit, groenten en vlees zonder botten. Keramische messen zijn scherp en blijven lang scherp omdat het materiaal van het lemmet niet indrukbaar is zoals staal.

    Na verloop van tijd kan het gebeuren dat er kleine hakjes in de snede van uw mes komen. Dit betekent niet dat het mes onbruikbaar is geworden. Een keramisch mes wordt gemaakt van een grondstof van fijne keramische deeltjes. Deze grondstof wordt met hitte en een enorme druk samengeperst. Om een kwalitatief mes te verkrijgen gaat men de grondstof eerst zuiveren en kalibreren (de deeltjes moeten zoveel mogelijk van gelijke grootte zijn). Op die manier moet er weinig bindmiddel toegevoegd worden en krijgt men een hoogkwalitatief mes.

    Voordelen van keramische messen:

    • Keramische messen houden hun scherpte langer vast
    • Keramische messen kunnen niet roesten
    • Goed bestand tegen voedselzuren
    • Geen geuren en/of smaken absorberen of afgeven
    • Keramische messen zijn vervaardigd uit zirkoniumkeramiek, een metaal dat onder hoge druk geperst wordt en bijzonder hard wordt. Tot wel zeven tot tien keer harder dan staal.

    Tips

    Om het gebruik van je keramische messen te verlengen, kan je onderstaande tips in acht houden:

    • Snij geen zware en harde groenten en fruit zoals ananas, harde meloen, noten, wortels, harde kazen…
    • Draai of tors niet tijdens het snijden. Ook schavende of schurende bewegingen kan je best vermijden.
    • Snij steeds op een snijplank van hout of kunststof.
    • Was bij voorkeur je messen met de hand af
    • Niet in een open vlam houden (keramisch materiaal geleidt de warmte).
    • Oefen geen kracht uit op de zijkant van het mes. Laat het mes niet vallen, want daardoor kan het lemmet breken.

    Keramisch mes slijpen

    Keramische messen blijven over het algemeen langer scherpt. Dit komt doordat keramiek een 8,5 op de schaal van hardheid behaalt (diamant is 10). Dit heeft het voordeel dat het mes lang scherp blijft, maar maakt het wel vrijwel onmogelijk om het mes te slijpen. Dit geldt alleen als je geen industriële diamantslijper tot je beschikking hebt.

    Om keramische messen te slijpen is, naast een industriële diamantslijper, ook enorm veel techniek en ervaring nodig. Laat dit dus bij voorkeur over aan een professional!

     

    23. Hoe onderhoud ik mijn messen?


    Je nieuwe mes goed onderhouden is erg belangrijk. Een bot mes is namelijk veel gevaarlijker dan een scherp mes. Dit omdat je met een bot mes meer druk moet zetten op je pols, waardoor je veel makkelijker een uitglijder maakt.

    We geven je graag enkele tips om je messen goed te onderhouden:
      • Zorg er te allen tijde voor dat je mes goed droog blijft. Hou niet alleen het lemmet droog, maar bij voorkeur ook het volledige handvat.
      • We raden je aan om je messen niet te reinigen in de vaatwasser, maar deze altijd met de hand af te wassen. De reinigingsmiddelen voor de vaatwasser bevatten vaak zeer agressieve chemicaliën die je handvat of lemmet kunnen aantasten.
      • Bewaar je messen op een schone, droge plek.


    24. Hoe onderhoud ik mijn gecoate RON-messen?


    De gecoate RON-messen kunnen op dezelfde manier geslepen worden als de niet gecoate stalen messen. Dus zowel via professionele slijper, als eigenhandig met wetstaal of sharpener, als met onze 2-in-1 slijper.

    Ze zijn echter gecoat, dus voorzichtigheid is bij alle bovenstaande opties geboden. De huidige messen zijn geslepen in een hoek van 22° , vandaar het kleine stukje metaal zichtbaar aan de snijzijde.

    In welke hoek men dan zelf ook gaat slijpen, je moet die hoek zo gelijk mogelijk houden tijdens het slijpen, anders krijgt men een golvend effect op de coating. Het spreekt dan vanzelf dat dit iets gemakkelijker is met de 2-in-1 slijper, waar men toch een beetje richting en stabiliteit heeft, dan met de sharpener of slijpschijf/wetstaal.

     

     

    Koffie en thee

    25. Hoe zet ik koffie met een French Press


    Schep de benodigde hoeveelheid koffie in de cafetière en schenk het hete water eroverheen. Beweeg de straal water een beetje tijdens het gieten om zo veel mogelijk koffie te raken. Zo kan het water makkelijker bij alle koffie komen wat de smaak ten goede komt. Plaats het deksel op de cafetière en druk de filter een beetje naar beneden, zodat de drijvende koffie geheel onder water staat. Gun de koffie vervolgens 4 minuten de tijd om alle aroma’s door te geven.

    De koffie is nog steeds erg heet dus pas bij de volgende stap goed op. De filter moet nu geheel naar de bodem worden geduwd. Zit het deksel er niet goed op of druk je heel snel, dan kan het water door de druk uit het schenkstuk spuiten. Druk daarom rustig de filter naar beneden. Druk de filter tot zo ver mogelijk richting de bodem zodat alle koffie goed wordt geperst.

    De koffie is nu klaar om ingeschonken te worden. Door de filter zal de koffie op de bodem van de cafetière worden gehouden terwijl je drinkt.

    Voor de beste smaakbeleving raden wij aan alle gezette French press koffie binnen 20 minuten na het zetten gedronken te hebben. Dit proces kan je ook doen met verse thee.

     

    26. Hoe brouw ik het perfecte kopje thee?


    Een kopje thee zetten lijkt in theorie misschien kinderspel, maar in praktijk is het vaak niet zo eenvoudig. Doe je het goed, dan krijg je een lekker theetje, maar doe je het fout, dan krijg je een bitter brouwsel. Om je te helpen het perfecte kopje thee te zetten, geven we je hieronder 5 gouden regels om te volgen tijdens het brouwproces.

    1. Alles begint met goede thee.

    Je geeft misschien wel wat meer geld uit maar, geloof ons, het is het waard. Wanneer je je thee gekocht hebt, bewaar je hem best op kamertemperatuur in een luchtdichte bewaardoos om te voorkomen dat hij zijn smaak verliest.

    1. Gebruik vers water.

    Thee heeft zuurstof nodig om zijn smaak optimaal naar voren te brengen. Gebruik daarom altijd vers water en kook water dat in de ketel is achtergebleven zeker niet opnieuw. Wanneer je water een tweede keer kookt, verliest het zijn zuurstof en blijf je achter met een fletse thee die een metaalachtige smaak kan hebben.

    1. Verwarm het water tot de juiste temperatuur.

    Als je kokend water over je theezakje of losse thee giet, kan je de thee verbranden. Dit zorgt ervoor dat de thee zijn smaak niet kan afgeven en bitter zal smaken. Over het algemeen gebruik je best water van 96°C tot 100°C voor zwarte thee en water van 75°C tot 85°C voor groene thee.

    1. Meet zorgvuldig de juiste hoeveelheid thee af.

    Een goede vuistregel is 1 theezakje of 1 theelepel losse thee per persoon en nog eentje extra voor de pot. Als je te veel thee toevoegt aan een beperkte hoeveelheid water, zal je de smaak van je thee uiteindelijk bederven. Vergelijk het een beetje met het toevoegen van te veel suiker of zout aan een gerecht. 

    1. Laat je thee net lang genoeg brouwen.

    Elke soort thee heeft zijn eigen ideale brouwtijd. Kijk dus altijd even naar de instructies op de verpakking en let erop dat je de thee niet te lang laat trekken in de theepot. Zo krijg je de beste smaak en wordt je thee niet bitter.

    Eenmaal je brouwsel klaar is, kan je lekker ontspannen en genieten van een heerlijk kopje thee!

    27. Hoe krijg ik sterke aanslag van thee uit porselein?

    Oplossing: half tablet kunstgebitreiniger in tas, even laten inwerken en heel goed uitspoelen. Zo simpel kan het zijn!


    Kruiden

    28. Mag ik alle soorten kruiden gebruiken in mijn peper- of zoutmolen?

    Niet alle soorten peper en zout zijn meteen geschikt om te gebruiken in een standaard peper- of zoutmolen. Twee tips om rekening mee te houden:

    Gebruik een verse, harde peperkorrel met een maximale doorsnede van 4 mm. Roze peperkorrels geven olie af waardoor het maalwerk dichtslibt en kunnen daarom niet alleen gebruikt worden. Echter kan roze peper wel in combinatie met zwarte of witte indien deze maximaal 15% van de mengeling met één van de 3 andere pepersoorten bedraagt. 

    Welke soort zout moet gebruikt worden in de zoutmolen? Gebruik droog, grof zeezout.

     

    29. Hoe vul ik de molen met peper- of zoutkorrels?

    Draai de instelknop op de bovenkant van de molen los, neem de kop af en vul het reservoir.


     

    Keramische BBQ

    30. Er is een barst in de koolkorf van mijn keramische BBQ


    Wanneer de BBQ lange tijd niet gebruikt wordt, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden, slorpt de bak vocht op. Dit is eigen aan het materiaal van de barbecue. De barst ontstaat door te veel houtskool te gebruiken en te hoge temperaturen na een periode van stilstand.

    Na een lange periode van niet-gebruik, of na de winter, raden wij aan om de keramische BBQ geleidelijk aan op te warmen tot max. 180°C zodat het vocht dat is binnengedrongen kan verdampen.

    31. Hoe kan ik steekvlammen en vetbranden tijdens het gebruik voorkomen?


    Om de kans op steekvlammen te beperken, dien je de barbecue altijd goed schoon te houden. Gebruik bij voorkeur mager vlees en/of verwijder vetranden voor het bakken. Bak liever niet op zeer hoge temperaturen.

    Wat zijn alarmerende signalen voor het ontstaan van steekvlammen en vetbranden?

    • De bedieningsknoppen worden heet of smelten.
    • Grote gele vlammen laaien op uit de branders.
    • De barbecue bereikt niet de normale temperaturen.
    • Een of meerdere brander(s) gaan niet aan.
    • Er is een sterke gasgeur waarneembaar.

    Hoe kan ik steekvlammen van de zijbrander voorkomen?

    Controleer en reinig de opening van uw zijbrander regelmatig, om zeker te zijn dat er geen voedselrestjes, spinnenwebben of insectenresten achterblijven die een steekvlam zouden kunnen veroorzaken.

    Hoe kan ik vetbranden tijdens het gebruik voorkomen?

    Verwijder opgehoopt vet van de belangrijke onderdelen zoals de warmteverdelers, de roosters en de branders. Reinig de plaat en de vetopvanglade regelmatig. Draai de baktemperatuur altijd naar ‘MOYEN’ of ‘MIN’ nadat de barbecue is voorverwarmd. Laat het opgehoopte vet, dat zich vormt op de bakroosters en de warmteverdelers, na gebruik van de barbecue verbranden. Gooi nooit water over brandend vet!

    Is er toch brandgevaar? Gooi nooit water over brandend vet maar gebruik een brandblusser.

    32. Mijn keramische BBQ vertoont craquelé


    De BergHOFF keramische BBQ is gemaakt uit dikwandig, industrieel keramiek met een glimmende, glazuurcoating. Ook de vuurkorf zelf is volledig keramisch.

    Een kamado wordt tijdens het productieproces 2 tot 3 maal gebakken in een oven van 1200°C. De eerste keer wordt hij gebakken zonder de glazuurlaag, deze wordt pas in de tweede fase aangebracht. Bij het afkoelen van de kamado ontstaan kleine haarscheurtjes in het glazuur.

    Dit zijn geen breuken in de keramiek, maar in de verf. Het uiterlijk van craquelé van de keramiek maakt dus deel uit van het productieproces en heeft geen invloed op het grillen en de kwaliteit van de BBQ.